Kümmel-Haferflocken Brötchen
Please find the englisch version of the recipe below the german version. The recipe was translated for the participation in #58 Bread Baking Day.
Es ist mal wieder Bread Baking Day – der 58. Bread Baking Day seit Zorra dieses Event ins Leben gerufen hat. Als Thema für diesen Monat hat sich Cindystar „Bread with seeds and flakes“ gewünscht. Das gefällt mir, da habe ich eine Idee!
Zutaten für 9 Brötchen:
500g Mehl
42g Hefe (1 Hefewürfel)
2 Eier
50g Butter
250 ml Wasser
1 TL Salz
2 TL Selleriesalz (optional)
2TL Zucker
4 EL Haferflocken
1 EL Kümmel
Zubereitung:
Ich vermische Mehl, Zucker, Haferflocken, Kümmel und Salz in einer ausreichend großen Schüssel. Den Hefewürfel löse ich im lauwarmen Wasser. Dann rühre ich langsam das Wasser ein. In diesen Teig knete ich die weiche Butter und die Eier. Der Teig ist jetzt extrem klebrig. Ich lasse ihn abgedeckt eine Stunde ruhen. In dieser Zeit hat er seine Größe mehr als verdoppelt.
Aus diesem Teig forme ich jetzt mit nassen Händen 9 Brötchen. Achtung, der Teig ist immer noch recht klebrig. Die Brötchen kommen auf ein gut mit Mehl bestäubtes Backblech und wandern für 40 Minuten bei 180°C in den Backofen.
So sehen sie nach ca. 20 Minuten aus:
Nach 40 Minuten sind sie dann fertig:
So lasse ich sie kurz abkühlen bevor ich sie als Beilage zu meiner Spargel-Minestrone serviere. Einen Teil der Brötchen lege ich als Frühstücksbrötchen für’s Wochenende beiseite, den Rest friere ich ein. Das klappt super – so kann man sie bei Bedarf einfach aufbacken.
Ich liebe frische Brötchen!
Buns with caraway and oat flakes
It’s Bread Baking Day again – the 58th Bread Baking Day since Zorra started this event. Cindystar asked us for „Bread with seeds and flakes“ this month. I like this – I have an idea!
Ingredients for 9 buns:
500g flour
42g yeast (1 yeastcube)
2 eggs
50g butter
250 ml water
1 teaspoon salt
2 teaspoons celery salt (just if you have some)
2 teaspoons sugar
4 tbsp. oak flakes
1 tbsp. caravay
Preparation:
I mix flour, sugar, oak flakes, caravay and salt in a big bowl. The next step is to solve the yeast cube in warm water and to add the yeast water slowly and with stirring. After that I knead eggs and soft butter into the dough. This dough is very sticky now. I give the dough time to rest for 1 hour at a warm place. The dough raises to more than the double of the size in this time.
I split the dough up to 9 pieces and form the buns with wet hands. The dough is still very sticky. I give some flour on the baking trade and put the buns on it. Now the buns go for 40 minutes into the pre-heated oven (180°C / 360°F).
That’s the way they look after 20 minutes:
After 40 minutes the buns looks fine:
I let them cool down before I serve them with my aspargus-minestrone. I will use some of the buns for the weekend breakfast, the rest will be frozen in the freezer. That works good – you can just crisp them up when you need them.
I love fresh buns!
cinzia meint
Thank you so much for sharing these lovely buns in BBD!
May I suggeste a little thing? just halve fresh yeast and let rise more, it will come lighter for your body too!
… we have the same ikea bowls 🙂
katha-kocht meint
Hi Cinzia,
thank you, I always try to improve my baking skills – I think I will bake the buns with half of the yeast next time 🙂
…It seems as if IKEA is everywhere… ^^